BAYDARLI FORUM
merhaba ziyaretçi lütfen üye olun veya giriş yapın !
BAYDARLI FORUM
merhaba ziyaretçi lütfen üye olun veya giriş yapın !
BAYDARLI FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BAYDARLI FORUM


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 İLİMİZ TOKAT

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
prince_kenan
TÜMGENERAL
TÜMGENERAL
prince_kenan


Erkek
Mesaj Sayısı : 626
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 05/03/09

İLİMİZ TOKAT Empty
MesajKonu: İLİMİZ TOKAT   İLİMİZ TOKAT Icon_minitimePtsi Mart 23, 2009 10:13 pm

İLİMİZ TARİHİ VE KÜLTÜRÜ



Bu havası hoş şehrin dört tarafında,bahçe ve bostanlar içinde sular akar. Bu bahçelerde bülbüllerin ötüşü, insan ruhuna sefa verir. Meyveleri lezzetli ve lâtif olup, her tarafa hediye olarak gönderilir. Her bağında birer köşk, havuz, fıskiye ve çeşitli meyveler bulunur. Halkı zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar; kin tutmaz, hile bilmez, deryadil, haluk, selim ve halim insanlardır. Herkese iyi zanda bulunurlar. İyi geçinirler, hayırlı yapılar yaptırmaya hevesleri çoktur. Camii, saray, köşk ve imaretleri o kadar güzel ve metin olur ki, buralara girenler hayran olurlar. Şehir genişlik ve çok ucuzluk bir yer olup dünya yüzünde eşi yok gibidir. Yılın her zamanında halkının nimetleri boldur. Hacı Bektaş Veli'nin hayırlı ve bereketli duaları ile bu eski tarihi şehir, "ALİMLER KONAĞI, FAZILLAR YURDU ve ŞAİRLER YATAĞIDIR..."

YÖREMİZ YERLEŞİMİNİN TARİHİ



M.Ö. 4000 yıllarından başlayarak 14 devlet ve birçok beyliğin yaşadığı ve egemen olduğu Tokat; geniş ve sulak vadilerle bunlar arasındaki geçitlerden oluşan bereketli alanların orta yerinde bulunmaktadır.

Kalkotik ve ilk tunç çağlarından sonra Büyük Hitit Devletinin doğu federasyonlarına bağlı birçok kentin, Yeşilırmak'ın kolları Kelkit, Tozanlı ve Çekerek kolu vadileri boyunca kurulması ile başlayan, Pers ve Pontus döneminde doruğa ulaşan derebeylik dönemi, Tokat, Niksar, Zile ve Turhal'da en tipik ve güçlü şeklini almıştır.

İlimiz toprakları üzerinde kurulan Hitit ve Frig yerleşim alanları, M.Ö. 2500 - 4000 yılları arasında, yüksek düzeyde sanat ve kültür yaşamına ulaşmıştır. İç Anadolu yaylalarını aşamayan İon Kültürünün M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren, Kolonileri ile birlikte, Karadeniz'den Polemonion ( Ünye) ve Amisos (Samsun ) yolu ile Komana ya ( Tokat ) gelmiş, güneydeki geleneksel "Kapadokya " ve doğudan gelen Pers kültürü ile kaynaşmıştır.

Daha sonra uzun bir dönem içerisinde Roma ve Bizans Egemenliği altına giren Tokat, Danişmend ve Selçuklu Türklerinin siyasi üstünlükleriyle birlikte Maveraünnehir'den gelen Türk İslâm kültürü ile tanışmıştır. 900 yıldan beri de Türk Egemenliği altındadır.

Selçuklular zamanında Anadolu'nun 6. büyük kenti olan Tokat, 12. yüzyılda Bizans ve Haçlı orduları, 1243 yılından itibaren de Moğol baskısı altında olmasına rağmen İlhanlı egemenliği sonuna kadar gelişmesini sürdürmüş, antik dönemlerde olduğu gibi ekonomi ve ticareti gelişmiş, doğu batı yönündeki büyük ticaret kervanlarının konakladığı hanlar, kervansaraylar ile düzenli yol ve köprüler inşa edilmiştir

Selçuklu Türklerinin Anadolu'da yarattığı, özü güzellik ve sabır olan bu uygarlığın kültür, sanat, mimarlık, bayındırlık eserleri ile Tokat'ta hemen yüz yüze gelinir. Moğolların yaptığı büyük tahribatın ardından 14. yüzyıl sonunda Osmanlı egemenliğine giren Tokat, yükselme döneminde bölgenin tarım ve sanayi merkezlerinden biri olmuştur.

Evliya Çelebi'nin uzun uzun anlattığı gibi "Tokat'ın bağ. bahçe ve ovaları Osmanlı Ordularının konaklama ve gıda ambarı olmuş, bakırcılık, ipekçilik, pamuklu dokuma ile çeşitli sanayi ve el sanatları gelişmiş, iş hanları ve çarşıları Bağdat, Bursa ve Halep'tekiler ile kıyaslanır olmuştur." ifadeleri bunun kanıtıdır.

17. yüzyılın bitimi ile beraber gerileyen imparatorluk döneminde, Tokat olumsuz etkilenmiş, gelişme ve canlılığını yitirmiştir. Osmanlı Devleti'nin gelişme devrinde önemini yitiren ve pek çok ekonomik sorunlarla karşılaşan Tokat, hiçbir gelişme gösterememiş, 1863'ten sonra Sivas'a bağlı bucak, 187S'de mutasarrıflık (sancak beyliği) 1920'de müstakil liva ve nihayet Cumhuriyetin ilanı ile beraber il olmuştur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://baydarli.benimforum.org
yasin60
ast subay başçavuş
ast subay başçavuş



Erkek
Mesaj Sayısı : 112
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 19/03/09

İLİMİZ TOKAT Empty
MesajKonu: Geri: İLİMİZ TOKAT   İLİMİZ TOKAT Icon_minitimePtsi Nis. 27, 2009 2:06 am

işte memleketimiz abi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İLİMİZ TOKAT
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TOKAT ELLİK
» ..::TOKAT KEBABI::..
» TOKAT ELİK(2)
» TIRCI SEÇO -TOKAT NİKSARA KÖMÜR TAŞIYOLAR

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BAYDARLI FORUM :: GENEL TARTIŞMA :: Tokat Hakkında-
Buraya geçin: